Apple iPhone 15 disahkan hadir dengan pengecasan jenis USB-C - FUZZ.MY

ASUS

Wednesday, October 26, 2022

Apple iPhone 15 disahkan hadir dengan pengecasan jenis USB-C

Sumber : MacWorld
Kesatuan Eropah telah mengeluarkan arahan yang mewajibkan kesemua peranti elektronik menggunakan sambungan jenis USB-C menjelang tahun 2024.


Berikutan dari itu, Apple dilihat akur dengan arahan tersebut dan akan mula menggunakan pengecasan jenis USB-C pada siri iPhone 15. Perkara tersebut disahkan melalui Naib Presiden Pemasaran Apple yang tampil dalam satu wawancara Tech Live oleh Wall Street Journal.


Undang-undang baharu ini diwujudkan bertujuan untuk mengurangkan pembuangan sisa elektronik dan juga untuk mengurangkan pembaziran. Ia juga dapat mengurangkan kebergantungan kepada akesori yang tersuai. 


Pengguna sambungan jenis USB-C bukan sahaja akan hadir pada siri iPhone baharu dan seterusnya, sebaliknya ia juga akan mula digunakan pada produk Apple lain seperti iPad, MacBook, AirPods dan lain-lain.


Sebelum ini, terdapat laporan menyatakan Apple sedang menguji iPhone dengan sambungan jenis USB-C dan beberapa wartawan dilaporkan telah menerima unit pengecasan pantas jenis USB-C dari Apple.


(Sumber)